Binh Thanh House / Vo Trong Nghia Architects

Binh-Thanh-House-13

O estúdio de arquitetura Vo Trong Nghia Architects do vietnã foi responsável por projetar a Binh Thanh House – uma residência na cidade de Ho Chi Minh, no Vietnã.

Binh-Thanh-House-01Binh-Thanh-House-00 Binh-Thanh-House-02

Com seis pavimentos, a casa abrigará três gerações de uma mesma família, os arquitetos utilizaram o concreto em diversos locais do projeto.

Binh-Thanh-House-03 Binh-Thanh-House-04 Binh-Thanh-House-05

O projeto possui jardins suspensos em todos andares e diferentes soluções para todos os estilos dos moradores da casa.

Binh-Thanh-House-06 Binh-Thanh-House-07

O uso do concreto aparente é visto na fachada como blocos de concreto vazado funcionando como brise, na grande escada caracol, no teto ondulado e na pergola em outra parte
do edifício.

Binh-Thanh-House-08 Binh-Thanh-House-09

Com níveis alternados, a Binh Thanh House, oferece uma combinação de espaços com ar condicionado e ventilação natural cruzada para o clima tropical da região.

Binh-Thanh-House-10

Binh-Thanh-House-11 Binh-Thanh-House-12 Binh-Thanh-House-14

Memorial do projeto:

Located in the centre of Ho Chi Minh city in Vietnam, Binh Thanh House was designed for two families; a couple in their sixties, their son, his wife and a child.
The plot has a bilateral character, one is facing to a noisy and dusty street in a typical developing and urbanising area in the city and one is very close to a canal and Saigon Zoo with plenty of greenery.

Against a backdrop of this duality of its setting, the concept of the house is to accommodate two different lifestyles in a tropical climate; a modern and well-tempered lifestyle with mechanical equipments such as air-conditioners, and a natural and traditional lifestyle, utilising natural lighting and ventilation with water and greenery.
The house is composed of two different spaces positioned alternately. Spaces for modern lifestyle are allocated in three floating volumes wrapped by concrete pattern blocks. And the spaces between these three volumes are widely open to the exterior and allocated for the natural lifestyle where the residents enjoy wind, sunlight, green and water.
Three volumes are shifted back and forth to bring natural light into the in-between spaces, as well as to create small gardens on each floor. The bottoms of the volumes become the ceilings for the in-between spaces. These surfaces are designed with various curved shapes, providing each in-between space with different lighting effects.

Bedrooms and other small rooms are contained in the floating semi-closed volumes to enhance security and privacy. On the other hand, the open in-between spaces are designed to be independent living spaces for two families.

Pattern blocks, which used to be a popular shading device in Vietnam to bring in natural ventilation, are made of pre-cast concrete with 60cm width and 40cm height. It not only prevents the harsh sunlight and heavy rain but also enhances the privacy and the safety.

While this house looks different from the stereotypical townhouses in Ho Chi Minh City, all the architectural solutions are derived from the local lifestyle and wisdom. The house offers an interpretation of the ecological lifestyle in the modern tropical city. It is where modern and natural life are compatible with each other.

Binh-Thanh-House-15 Binh-Thanh-House-16 Binh-Thanh-House-17 Binh-Thanh-House-18 Binh-Thanh-House-19 Binh-Thanh-House-20 Binh-Thanh-House-21

Via: Dezeen

Binh-Thanh-House-14

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair / Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair / Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair / Alterar )

Foto do Google+

Você está comentando utilizando sua conta Google+. Sair / Alterar )

Conectando a %s